Latest News

Reinbert de Leeuw - Latest News

Jahrespreise der deutschen Schallplattenkritik 2019


Der "Preis der deutschen Schallplattenkritik“ e.V. ist ein unabhängiger Zusammenschluss von deutschsprachigen Kritikern. Die Jahrespreise gelten als eines der hochkarätigsten Gütesiegel in der Musikwelt.

Der Preis der deutschen Schallplattenkritik e.V. gab am Freitag, 4. Oktober, die Jahrespreise 2019 bekannt. 134 Titel waren von der Gesamtjury vorgeschlagen worden, 129 davon schafften es auf die Longlist, 11 wählte der Jahresausschuss für einen Preis aus.

Weitere Jahrespreise 2019 gehen an die Dirigentin Mirga Gražinytė-Tyla, ihr City of Birmingham Symphony Orchestra und die Kremerata Baltica für ihre Interpretation zweier Symphonien Mieczysław Weinbergs; an den Dirigenten Guillaume Tourniaire und sein Genfer Ensemble für die Wiederentdeckung der Oper "Ascanio" von Camille Saint-Saëns und an den Komponisten und Pianisten Reinbert de Leeuw und das Collegium Vocale Gent für die Zweiteinspielung der "Via Crucis" von Franz Liszt.

Koningin Maxima reikt Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs uit aan dirigent/componist Reinbert de Leeuw

Winnaar Edison Klassiek 2018

Voor alle winnaars gaat u naar de website.

Juryrapport


Al meer dan een halve eeuw geldt Reinbert de Leeuw als één van de grootste vertolkers van de muziek van de afgelopen honderd jaar. Met deze drie cd’s gewijd aan de werken voor solisten, ensemble en koor van de Hongaarse componist György Kurtág (1926) maakte hij wederom een klinkend document van ongekende schoonheid en intensiteit.


György Kurtág kan worden beschouwd als de laatste nog levende vertegenwoordiger van zijn generatie componisten. Zijn werk wortelt stevig in de rijke, westerse muzikale erfenis, maar wordt tegelijkertijd gekenmerkt door een geheel eigen, herkenbare stijl. De grote uitdaging waarvoor de Leeuw en zijn musici zich gesteld zagen, was Kurtágs levenslange worsteling met de notatiewijze van zijn innerlijke klankwereld. Minutieuze arbeid van De Leeuw en ensemble in intensieve samenwerking met de componist resulteerde in dit document, dat de bedoelingen van de componist excellent recht doet.


Het proces van studie en toewijding dat aan deze opname ten grondslag ligt nam vele jaren in beslag, en bleek een wonderbaarlijke reis naar de ultieme uitvoering van deze dramatische, indringende en vaak mysterieuze muziek. Alle uitvoerders presteren op de toppen van hun kunnen, waarbij met name de solistische bijdragen van de vier vocalisten grote indruk maken.


Nog generaties van uitvoerders en luisteraars zullen, met dank aan Reinbert de Leeuw en Asko|Schönberg, deze opname als referentie gebruiken.


SEIZOEN 2018 - 2019

MUZIEKGEBOUW AAN HET IJ, AMSTERDAM

Voor Seizoensbrochure en kaartverkoop 2018 - 2019       


Ga naar www.muziekgebouw.nl of neem kontakt op met de kassa 020 - 7882000 (ma - za 14.00 - 18.00 uur)

Prijs voor 'bijzondere podiumprestatie' Nederlands Kamerkoor


Het in Utrecht gevestigde Nederlands Kamerkoor krijgt vanavond de Ovatie 2017. Dat is de klassieke muziekprijs van de Vereniging van Schouwburg- en Concertgebouwdirecties (VSCD).De feestelijke uitreiking vindt plaats voorafgaand aan de uitvoering van het Weihnachtsoratorium in TivoliVredenburg. De jury kent de prijs toe voor het concertprogramma met Via Crucis van Franz Liszt en Jetzt Immer Schnee van Sofia Gubaidulina, onder leiding van dirigent Reinbert de Leeuw.


In het juryrapport staat: „In Via Crucis, waarvan het Kamerkoor 31 jaar geleden al dé maatgevende plaatopname maakte, was het welhaast eenstemmige koor meditatief, wijs, eerlijk en breekbaar. In Jetzt Immer Schnee, uitgevoerd samen met het ensemble Asko Schönberg, toonde het ruimtelijk opgestelde koor zich een verzameling stemkunstenaars met eindeloos veel nuances.”

Tournee als prijs


De Ovatie wordt uitgereikt ter ere van een bijzondere podiumprestatie van een musicus die of ensemble dat een belangrijke bijdrage levert aan het Nederlandse muziekleven. De winnaar krijgt als prijs een tournee langs diverse concertpodia. De VSCD-klassiekemuziekjury bestaat uit programmeurs van concertzalen door heel Nederland.


Het Nederlands Kamerkoor is momenteel te horen in de familievoorstelling Beauty en het beest in de Stadsschouwburg. In maart gaat het koor op tournee, samen met Holland Baroque, met Bachs Johannes Passion.


AD / Peter van de Vusse 20-12-17

Im wunderschönen Monat Mai


Rauw en intens - Reinbert de Leeuws bekroonde liederencyclus met actrice | vocaliste Loes Haverkort

Reinbert de Leeuw en Katja Herbers


Im wunderschönen Monat Mai is Reinbert de Leeuws veelgeprezen en bekroonde muziektheatrale visie op de liederen van Schumann en Schubert met actrice | vocaliste Loes Haverkort in de hoofdrol en De Leeuw zelf op piano.


De romantische liederen bewerkte hij voor stem, piano en ensemble tot een eigenzinnige en kwetsbare, maar wonderschone cyclus. Het is een reis door het leven en de tragische liefde waarin alle menselijke emoties voorbij komen. De rol van de zangeres/actrice is expressief en bewogen, het gaat evenzeer om acteren als zingen. Het is Reinbert de Leeuws keuze om hiervoor een niet geschoolde stem te gebruiken, juist om het kwetsbare en theatrale aspect te benadrukken. Dramatiek is cruciaal; de vertolking van Katja Herbers is rauw en intens. Deze rol zit de jonge én muzikale actrice, met internationaal carrière, als gegoten. In 2008 werd Im wunderschönen Monat Mai bekroond met een Edison.


Na de première van Im wunderschönen Monat Mai (2003) en het verschijnen van de dvd schreef de pers:


‘De Leeuw had voor een smaakvolle, superromantische instrumentatie gezorgd’ (Trouw).

‘De Leeuw heeft z’n 21 liederen even vrijmoedig als virtuoos ingekort of opgerekt, geïnstrumenteerd en vervlochten, consequent zoekend naar het drama en de lyriek, het genie achter de noten, de scherpe klauw van liefde, dood en Sehnsucht’ (de Volkskrant).

‘De Leeuw weet dramatische belangrijke motieven uit te lichten en gebruikt de instrumenten in het ensemble als echte personages in een theaterstuk’ (Luister).

‘De Leeuw en het ensemble zitten schitterend te spelen’ (Het Parool).


do 7, za 9, ma 11, do 14, vr 15 december 2017


Amsterdam Muziekgebouw aan ’t IJ,

Nijmegen De Vereeniging,

Rotterdam De Doelen,

Utrecht TivoliVredenburg,

Eindhoven Muziekgebouw


NB Bij sommige zalen zijn de kaarten (bijna) uitverkocht, wees er snel bij!  Kaartverkoop !

Also nominated


Satie


Satie Trois mélodies; Trois autres mélodies; Hymne; Socrate


Barbara Hannigan (soprano), Reinbert de Leeuw (piano)

Winter & Winter 910 234-2


Reviewed August 2016


Reinbert de Leeuw has immersed himself in Satie’s music for many years, and helped Hannigan ‘remove herself’ from their performance of Satie’s quirky cantata Socrate. The resulting intimacy is unusually effective: conversational, enigmatic, elusive, understated, while Satie’s love songs are hypnotically beautiful. This is the outstanding new recording from Satie’s anniversary year.

De Materie

5 april in Amsterdam

6 april in Utrecht

8 april in Den Haag

Het magnum opus van Louis Andriessen


ASKO|SCHÖNBERG KONINKLIJK CONSERVATORIUM


  • dirigent Reinbert de Leeuw
  • sopraan Kristina Bitenc
  • tenor Georgi Sztojanov
  • spreekstem Nina van Essen
  • spreekstem Elsie de Brauw


Het is het magnum opus van de grootste levende Nederlandse componist: De Materie (1984-1988) van Louis Andriessen.


Met De Materie dwong Louis Andriessen ook over de grens veel respect af. Eigenzinnig en vanuit een rijke muzikale achtergrond reflecteert de componist over de verhouding tussen geest en materie.


Het leverde onlangs nog bejubelde gastvoorstellingen in Amerika en Duitsland op, maar in Nederland wordt het zelden uitgevoerd.


De muziek van De Materie ontstond aan de hand van teksten uit vier verschillende eeuwen. Ze klinkt verstild en ingekeerd bij de mystieke gedachten van Hadewych uit de dertiende eeuw en nerveus en rauw bij de teksten over Mondriaans twintigste eeuw. Maar altijd met die onmiskenbare, rake Andriessen-sound, die wortelt in Stravinsky en tegelijk ook dicht tegen onze moderne popcultuur aanschuurt.

De Materie prijkt bovenaan de lijst 'Best Classical Music of 2016' van The New York Times. Hoofdredacteur Anthony Tommasini noemt het 'a philosophical opera that resists categorization'.

New World Symphony - Miami

USA - Première

Orchestra Concert

SOUNDS OF THE TIMES: NIGHT WALKERS


New World Center

Saturday, April 15 at 7:30 PM


Reinbert de Leeuw, conductor

Joseph Puglia, violin


Program


  • Saariaho  : Graal théâtre
  • de Leeuw : Der nächtliche Wanderer


Master of modern music Reinbert de Leeuw returns to the New World Symphony for the U.S. premiere of one of his own works and an explosive violin concerto.


With a name exposing a clash of sacred and profane, Kaija Saariaho’s Graal théâtre is inspired by writings of King Arthur and the Grail, and spectacularly tackled by contemporary music advocate and consummate violinist Joseph Puglia. In his sweeping symphonic poem Der nächtliche Wanderer, de Leeuw creates a magical world that has been described as “a bath of beauty” and “a high-density monument in music.”

IWMM

De lijdensweg van Christus, zo meesterlijk verklankt in Liszts Via Crucis, eindigt in Gubaidulina’s witte wereld van sneeuw en kou. Waar belanden we, in de hemel of in de hel? Dirigent Reinbert de Leeuw leidt het Nederlands Kamerkoor en Asko|Schönberg door twee van zijn lijfstukken.


Dirigent en pianist Reinbert de Leeuw (1938) heeft al decennia lang een fascinatie voor de late Liszt, in het bijzonder Via Crucis. In 1986 nam hij het werk op met het Nederlands Kamerkoor, een opname die een Edison won. Zijn opname voor viool en piano uit 2013 won ook een Edison. “Reinbert de Leeuw geeft iedere noot een enorme zeggingskracht. Compositie, klank, interpretatie en concentratie vormen een sublieme eenheid. Dat is de ware virtuositeit,” aldus het juryrapport.


Alle concerten in maart 2017 - in Amsterdam - Leeuwarden - Enschede - Rotterdam - Alkmaar - Nijmegen - Den Haag en Utrecht

Via Crucis


Twee lijfstukken van Reinbert de Leeuw


De lijdensweg van Christus, zo meesterlijk verklankt in Liszts Via Crucis, eindigt in Goebaidoelina’s witte wereld van sneeuw en kou. Waar belanden we, in de hemel of in de hel? Dirigent en pianist Reinbert de Leeuw leidt het Nederlands Kamerkoor en Asko|Schönberg door twee van zijn lijfstukken.


De Leeuw heeft al decennia lang een fascinatie voor de late Liszt, in het bijzonder Via Crucis. In 1986 nam hij het werk op met het Nederlands Kamerkoor, een opname die een Edison won. Zijn opname voor viool en piano uit 2013 werd ook bekroond met een Edison.


De muziek van de Russische-Tataarse componiste Sofia Goebaidoelina heeft een spiritueel karakter. Nu eeuwig sneeuw schreef ze speciaal voor het voormalige Schönberg Ensemble en het Nederlands Kamerkoor. De cantate schildert met afgewogen klankkleuren een Russisch winterklankschap. Wervelende houtmotiefjes en neurotisch suizende strijkers schetsen snijdende windvlagen en een sneeuwstorm.


Het werk straalt een onheilspellende kracht uit. De muziek van Goebaidoelina werd in Nederland bekend dankzij de inspanningen van de gerenommeerde violist Gidon Kremer en van Reinbert de Leeuw zelf. De inmiddels 85-jarige componiste is meerdere malen onderscheiden.

Reinbert de Leeuw in De wereld draait door over zijn fascinatie

Beluister via Spotify

Amsterdamse Matthäus Passion in de bioscopen


Een registratie van de Matthäus Passion van Johann Sebastian Bach, opgenomen in de Nieuwe Kerk in Amsterdam, is dit voorjaar in de bioscopen te zien. Het gaat om een integrale uitvoering onder leiding van Reinbert de Leeuw, die vorig jaar is opgenomen.


Cherry Duyns maakte de film, die vanaf 16 maart in verschillende filmtheaters te bezoeken is. Andreas Wolf zingt de Christuspartij,


Benedikt Kristjánsson die van de evangelist. Verder werken onder meer Holland Baroque en het Nederlands Kamerkoor mee. Concertmeester is Judith Steenbrink.


Kapot van


De filmproductie is een vervolg op Duyns' documentaire De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw. Deze ging over de voorbereidingen voor de uitvoering. De Leeuw is kapot van de Matthäus: "Als ik mij de rest van mijn leven alleen nog maar met de Matthäus Passion zou moeten bezig houden, zou ik dat zo doen," zei hij eens.

ANP - 14 februari 2017

Kristallen Film voor De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw


De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw, een documentaire van Cherry Duyns, heeft de Kristallen Film status bereikt. Na de première op het afgelopen Nederlands Film Festival zagen ruim 10.000 bezoekers de film in de bioscoop.


Regisseur Cherry Duyns volgde de 78-jarige pianist, componist en dirigent Reinbert de Leeuw, die toewerkt naar een uitvoering van Bachs Matthäus Passion, vanaf de eerste repetitiedagen met orkest Holland Baroque, het Nederlands Kamerkoor en solisten Joanne Lunn (sopraan), Delphine Galou (alt), Christopher Watson (tenor), Tomáš Král (bas), Andreas Wolf (Christus), Benedikt Kristjánsson (evangelist) tot de uitvoering in de Amsterdamse Nieuwe Kerk.


De Matthäus Missie van Reinbert de Leeuw is geregisseerd door Cherry Duyns en geproduceerd door Interakt (René Mendel, Mira Mendel) in coproductie met de VPRO. De film is tot stand gekomen met een bijdrage van het CoBO fonds, en werd in distributie ondersteund door het Nederlands Filmfonds. De distributie van de documentaire is in handen van Cinema Delicatessen in samenwerking met Mokum Filmdistributie. DE documentaire is momenteel in zeven Nederlandse filmtheaters te zien.


De Gouden Film, Platina Film en Diamanten Film worden door het Nederlands Film Festival en het Nederlands Filmfonds toegekend wanneer er voor een Nederlandse film tijdens de roulatie respectievelijk 100.000, 400.000 en 1.000.000 bioscoopkaartjes zijn verkocht. De Kristallen Film wordt uitgereikt aan Nederlandse documentaires die 10.000 bioscoopbezoekers hebben getrokken.


De Matthäus Missie is de zevende documentaire die dit jaar de Kristallen Film status behaalt.


Redactie Entertainment Business - 20 december 2016

Eredoctoraat Leuven voor Reinbert de Leeuw


Pianist, componist en dirigent Reinbert de Leeuw heeft dinsdag een eredoctoraat van de Katholieke Universiteit Leuven gekregen.

De 78-jarige Amsterdamse musicus ontving deze uit handen van de Vlaamse rector Rik Torfs, op voordracht van de letterenfaculteit.


In zijn lofrede roemde professor Pieter Bergé De Leeuw als een onvermoeibare pionier en voorvechter van de muziek van de 20e en 21e eeuw.


"In een veelheid van gedaanten heeft hij er zijn hele leven naar gestreefd om nieuwe, intussen weliswaar vaak meer dan honderd jaar oude, muziek toegankelijk en geloofwaardig te maken bij een breed publiek."


De Leeuw maakte ook naam als opiniemaker, organisator, concertdramaturg, pedagoog en onderzoeker. In 2004 werd hij benoemd tot hoogleraar aan de Universiteit Leiden.


ANP - 4 oktober 2016